Tramontana - rejsy i szkolenia żeglarskie

Szkolenie żeglarskie

Oferta skierowana jest do osób, które dopiero chcą zacząć swoją przygodę z żeglarstwem oraz do osób, które żeglowały już wcześniej pełniąc funkcję załoganta i marzy im się zdobyć własne uprawnienia do prowadzenia jachtów żaglowych. 

Do czego upoważnia patent żeglarza jachtowego? 

Po zdanym egzaminie na stopień żeglarza jachtowego uprawniony jesteś do prowadzania jachtów żaglowych po wodach śródlądowych bez ograniczeń, oraz po wodach morskich jachty do 12 metrów długości kadłuba, w porze dziennej do 2 mil morskich od brzegu. Jachty te mogą posiadać pomocniczy napęd mechaniczny.

Zdaj patent i popłyń na żagle! Mazury czekają!

Cena i czas trwania

1790 zł

7 dni

Liczba osób na rejsie: maksymalnie 4 osoby + instruktor

Opis szkolenia

Szkolenie prowadzone jest hybrydowo, to znaczy wykłady teoretyczne przeplatane są z zajęciami praktycznymi na wodzie. W trakcie szkolenia czeka Cię 7 wykładów (Vademecum – szkolenie – sprawdź więcej). Nasi instruktorzy poprowadzą wykłady na podstawie autorskich prezentacji, zawierających wiedzę o zakresie większym, niż ta niezbędna do zdania egzaminu. 

Szkolenia prowadzone są na nowoczesnych jachtach wielkości 24-26 stóp, pozwalających na swobodną naukę manewrowania jachtem od samych podstaw. W trakcie szkolenia nauczysz się prawidłowo i bezpiecznie sterować jachtem zarówno na silniku jak i pod żaglami. Szkolenie przeprowadzane jest zgodnie z wytycznymi Polskiego Związku Żeglarstwa.

Pamiętaj, że szkolenie to ciężka, intensywna siedmiodniowa nauka wielu zagadnień! Ale nie przejmuj się, wieczorami znajdziemy czas na ognisko oraz wyjście do tawerny! 

Polecamy zapoznać się z materiałami teoretycznymi, już przed przyjazdem na szkolenie. Znacznie przyspieszy to pracę instruktorom, pozwalając szybciej przejść do jakże ważnych manewrów jachtem.

 

Port rozpoczęcia i zakończenia 

Zapraszamy Cię w sobotę, w dniu rozpoczęcia rejsu najwcześniej o godzinie 17:00 do portu Stanica Wodna Stranda w Giżycku. Tam będzie czekał na Ciebie nasz sternik, który załatwi z Tobą wszelkie formalności i zaprowadzi Cię na Twój jacht. Rejs zakończymy egzaminem państwowym w piątek i w sobotę rano dopłyniemy z powrotem do portu w Giżycku, skąd do południa będziecie mieli czas na opuszczenie jachtu.

Wliczone w cenę:

– Jacht wysokiej klasy przeznaczony dla 8 osób (pływamy w 4 osoby + instruktor)

– Opłaty za porty, przyłącze prądowe, uzupełnienie wody na jachcie

– Ubezpieczenie jachtu OC+casco

– Ubezpieczenie uczestników NNW

– Obsługę przez instruktora

– Materiały szkoleniowe przygotowane przez doświadczonych instruktorów

– Szkolenie – 7 wykładów, szkolenie z obsługi jachtu, szkolenie z manewrów jachtem pod żaglami oraz na silniku – manewry portowe

– Paliwo do jachtu

Cena nie zawiera:

– Wyżywienia załogi oraz sternika

– Dojazdu na miejsce portu

– Kosztów dodatkowych atrakcji


Dodatkowo płatne:

– Egzamin państwowy na stopień Żeglarza Jachtowego – 250 zł (50% zniżki dla studentów do 26 r.ż. z ważną legitymacją studencką ) płatne w dniu egzaminu

– Wydanie patentu – 50 zł płatne na konto Polskiego Związku Żeglarskiego w momencie składania wniosku o wydanie patentu

Wyżywienie na szkoleniu:

Wyżywienie w trakcie rejsu załoga zakupuje indywidualnie według własnego uznania i potrzeb. Jedne, duże zakupy polecamy zrobić w sobotę, po przyjeździe do Giżycka. Na jachcie jest lodówka działająca cały czas. Na trasie rejsu odwiedzamy porty, w których mamy dostęp do sklepów. Produkty o krótkim terminie ważności można kupować w miarę możliwości na bieżąco.

Z doświadczenia, wiemy, że najlepszą formą żywienia są śniadania oraz suchy prowiant lub kanapki jedzone na jachcie oraz obiadokolacja po zakończonym dniu w tawernie portowej. Zdarzy się jednak, że cumować będziemy „na dziko”, gdzie będzie można przygotować obiad na jachcie lub zjeść posiłek przyrządzony na ognisku. Jeśli zaś załoga jednogłośnie podejmie decyzję, że każdy z obiadów jest jedzony na jachcie – nie ma do tego przeciwskazań, pamiętajmy jednak, że przygotowanie obiadu zajmuje czas, który możemy poświęcić na szlifowanie wiedzy.

Jachty są wyposażone w pełni funkcjonalną kuchenkę gazową oraz komplety talerzy, sztućców, kubków, patelnię, garnki, czajnik. 

Sternik jest na wyżywieniu załogi – je to co Wy, nie wybrzydza, zawsze mu smakuje! W przypadku, gdy załoga je obiad w tawernie – sternik je to samo, co załoga – oczywiście z innego talerza 😊

Przykładowy ramowy plan rejsu

Sobota: 

17:00-20:00 zameldowanie na jachcie, czas na zakupy spożywcze

20:00-2:00 integracja załóg, koncert

Niedziela:

8:00-10:00 pobudka, toaleta, śniadanie

10:00-11:30 – szkolenie z bezpieczeństwa na jachcie, wykład z budowy jachtu

12:00-18:00 – zajęcia na wodzie

Poniedziałek-Czwartek: ( w zależności od pogody, zmianie może ulec termin wykładów)

8:00- 9:00 – pobudka, toaleta, śniadanie

9:00-10:00 – wykład

10:30-18:30 – zajęcia na wodzie

Piątek 

8:00-9:00 pobudka, toaleta, śniadanie

9:00-18:00 egzaminy

20:00- 6:00 – koncert, pożegnalne gry i zabawy

Sobota

8:00-12:00 – czas na powrót do portu, śniadanie, posprzątanie oraz opuszczenie jachtu, pamiątkowe zdjęcie i rozdanie upominków

Call Now ButtonZadzwoń teraz!